Lån utan UC

låna online

Historiskt sett så använde nästan alla svenska företag sig av UC när de gjorde kreditupplysningar. Så är inte fallet idag. Långivare är ändå skyldiga att ta en kreditupplysning innan lån beviljas, men de behöver idag inte använda sig av just Upplysningscentralen. Idag finns det andra företag som sköter detta, till exempel Creditsafe. Dessa företag gör ofta sina kreditbedömningar med hjälp av andra upplysningsföretag eller helt på egen hand. Informationen som finns i olika kreditupplysningar kan variera och även hur denna informationen kan påverka din ansökan.

Creditsafe

Creditsafe är ett rikstäckande kreditupplysningsföretag som är kända för sina flexibla tjänster.  Företaget bildades 1997 och erbjuder idag både stora och små företag bra lösningar. En kreditupplysning hos Creditsafe innehåller ekonomisk information om ett företag eller en privatperson. I personupplysningen ingår bland annat betalningsanmärkningar och skuldsanering, utmätningsförsök och nuvarande och historiskt skuldsaldo hos Kronofogden. Man tillhandahåller även personens inkomstuppgifter från tre år tillbaka i tiden för alla privatpersoner som är äldre än 15 år och som är folkbokförda i Sverige. Man får även tillgång till nuvarande och tidigare bolagsengagemang och uppgifter om funktion, tillträde och status.

För att prognostisera privatpersoners framtida betalningsförmåga så utgår de från ett scoring-system på en skala mellan 0-100. Företaget har också tillgång till namn, personnummer, civilstånd, folkbokföringsadress, tidigare adress, församling, förvaltarskap och vilken kommun och i vilket län man bor. De har även ett fastighetsregister på alla fastighetstyper för personen.

UC

Vilka uppgifter finns då hos UC? När en långivare tar en kreditupplysning får de reda på mycket om dig när det gäller din betalningsförmåga och din ekonomiska situation. De ser information om din senast deklarerade årsinkomst och hur mycket du tjänar idag. De ser direkt tidigare förfrågningar som har kommit in till UC. De kan se hur din senaste taxerade inkomst såg ut tillsammans med eventuell anställning och de kan även se alla betalningsanmärkningar du har och om det är så att du har skulder hos kronofogden, så ser de hur mycket. Om du har några andra skulder och om du är gift eller inte finns också med i kreditupplysningen. Om du är gift och  har en make eller maka som har en bra inkomst så påverkar det din betalningsförmåga positivt, men om din partner är arbetslös så påverkar detta din kredit på ett negativt sätt. Vidare så ser man på familjeförhållanden eftersom man är intresserad av hur många som finns i hushållet och som ska leva på din inkomst. Om kronofogden gjort utmärkningsförsök för att försöka driva in en skuld men misslyckats så syns även detta och det kan så klart påverka din kreditvärdighet negativt.

De flesta storbanker hämtar sin kreditupplysning från Upplysningscentralen eftersom UC ägs av Swedbank, Handelsbanken, Nordea, SEB och Nordea samt av Länsförsäkringar, så det faller sig naturligt att de använder UC. Det finns fler långivare som använder sig av andra bolag, så som Creditsafe som nämnts. Ibland kan man höra eller läsa att en långivare utan UC inte tar någon kreditupplysning alls, men så är alltså inte fallet. Alla bolag är skyldiga att göra en kreditupplysning innan man beviljar ett lån.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *