Hur kan man lindra tinnitus?

lindra tinnitus

Nästan alla upplever tinnitusljud någon gång, men att ständigt ha tinnitus är något annat. Tinnitus betyder att man hör ljud som inte har någon yttre källa och man hör det ofta eller hela tiden. Det kan vara allt ifrån pipljud, toner, tjut, surr, brus eller visslande. Tinnitus är ganska vanligt och de flesta har inte så stora besvär av det, men om du tycker att din tinnitus är jobbig så finns det vissa saker du kan tänka på för att lindra din tinnitus.

Ungefär 1-3 procent av de som har tinnitus besväras väldig mycket. Då kan det leda till koncentrationsproblem, sömnsvårigheter och oro. Tinnitus är ett symptom, inte en sjukdom och kan bero på hörselskada, buller, stress eller olika sjukdomar. Fyra av fem personer med tinnitus har även en hörselnedsättning så det kan vara mycket bra att göra ett hörseltest.

Så hur kan man då lindra tinnitus? Det allra främsta är att helt enkelt ta hand om sig själv. Man ska vara aktiv, men undvika stress. Gör sådant som du tycker om och vet att du mår bra av och undvik sådant som får dig att må dåligt eller bli stressad av. Ta hand om din kropp genom att sova, äta och motionera regelbundet. Minska på alkoholen om du är en av dem som upplever att alkohol ökar tinnitusljudet tillfälligt. Det kan vara bra att lära sig avslappningsövningar som meditation eller yoga som man kan göra själv hemma.

Det kan även kännas skönt att försöka maskera ljudet genom att lyssna på svag, avslappnande musik när du lägger dig. Tystnad gör nämligen att tinnitus märks tydligare. Utsätt dig inte heller för starka ljud, men undvik inte heller vardagsljuden. Om du ständigt går runt med öronproppar så blir du känsligare för ljud och du hör din tinnitus mer. Forskning visar även att din tinnitus kommer att besvära dig mindre om du kan hitta ett sätt att acceptera och avdramatisera ljudet. Om du kan bli vän med din tinnitus så kommer det att hjälpa enormt mycket.

Om du har nedsatt hörsel så se till att du får hörseln kontrollerad av den läkare och får hjälp med hörselförstärkning. En hörapparat kan göra att du inte längre upplever lika stora tinnitusbesvär. Om din hörsel är som den ska kan en brusapparat ibland vara till nytta. I nya hörapparater finns ibland ljudstimulering med som tillval.

Kognitiv beteendeterapi är den metod som har störst vetenskapligt stöd när det gäller att lindra tinnitusbesvär. Målet är att du ska lära dig metoder för att minska eller hantera besvären som tinnitus medför så att det blir mindre störande i vardagen.

Tinnitus retraining therapy använder ljudstimulering kombinerat med strukturerad rådgivning. Detta går ut på att du lyssnar på ett ljud flera timmar per dygn och på så sätt minskar du dina negativa reaktionerna på tinnitusljudet.

Det finns även de som tror på naturläkemedel, så som johannesört eller ginko biloba och det finns också annan alternativa behandlingar, till exempel laserbehandling. Det finns dock inga vetenskapliga bevis för att dessa behandlingar har någon effekt på tinnitus.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *