De bekväma kashmir kläderna

tröjor

Kläder gjorda på kashmir är någonting alldeles speciellt. Förutom att de är varma och mysiga är de även lite av en sällsynthet. Det är nämligen mycket arbete som ligger bakom en enda kashmir tröja, och det anses därför lyxigt att äga en av dem. Det är dock inte bara tröjor som kashmir används till, utan det kan vara alltifrån vantar och mössor till sjalar och koftor.

Stort urval av kläder i cashmere

Var kommer kashmir kläder ifrån?

Materialet kashmir kommer ifrån kashmirullen, vilket går att finna på olika typer av getter. Man kallar vanligtvis dessa för kashmirgetter trots att de även har sina egna namn. Exempel på dessa namn är Alashanzuoqi, Pashminaget, Hexi och Zhongweiget. Om man tar en titt på platserna där dessa getter befinner sig får man fram Inre Mongoliet i Kina. Det finns dock andra östasiatiskt länder där getterna befinner sig.

När det är kallt under vintern får getterna vanligtvis en lite tjockare ull som skyddar dem mer än vad deras sommarull skulle ha gjort. När våren senare är på ingång blir det plötsligt varmare och getterna är inte längre i behov av sin tjocka ull. Då börjar de fälla sin ull, och det är detta som man tar tillvara på när man skapar kashmir kläder. För att få ut så mycket som möjligt av materialet kammar man underullen medan man inte rör täckhåret. Med täckhår menar man den övriga ullen. Efter kamningen måste man se till så att ullen är ren och fin. Getter springer ju runt i naturen och håller sig vanligtvis inte allt för rena. Man tvättar alltså ullen och ser till så att inget skyddshår finns kvar på det.

Kashmir kläder av hög kvalitet

Hur vet man att ens kashmir kläder är av hög kvalitet? När man tar reda på kvaliteten av kashmirullen tar man en titt på hur långa fibrerna är, hur tjocka de är, hur vitt materialet är och hur mycket det lyser. Det är just underullen från vissa delar av getens kropp som räknas som ull med högst kvalitet. Dessa är halsen eller buken, där längden på fibrerna är mer än 36 mm. Så länge kashmiret har en fiberlängd på mer än 32 mm kan den räknas som fin.

Om kashmiret däremot är taget ifrån getens bakdel är det inte några kashmir kläder av hög kvalitet. Dessa fibrer är nämligen kortare och tjockare. Tidigare talade vi om att man tvättar ullen och tar bort skyddshår som har blivit kvar i den. Om man inte tar bort detta skyddshår är kashmir kläderna inte heller av hög kvalitet, och särskilt inte om det även är blandat med kanin- och jakpäls. De länder som leder i marknaden när det kommer till att tillverka ull är Japan, England, Italien och Skottland.

Varför är då kashmir i allmänhet så dyrbart? Detta är på grund av att en get inte fäller särskilt mycket underull med långa fibrer nog för att kallas ”hög kvalitet”. Det är alltså mycket jobb för lite ull och det krävs en lång process innan ullen har blivit kashmir kläder.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *