Bergvärme för naturlig energi och sänkt energikostnad

Bergvärme

Den som investerar i bergvärme gör ett smart val på flera sätt, inte minst ekonomiskt. Kostnaden för hushållets energi kan minska med så mycket som 80%. Utöver detta är det miljövänligt att använda en värmepump för att komma åt energin. Denna energi är förnybar och kommer från en fri energikälla som ger minimala koldioxidutsläpp.

Vad är bergvärme och hur går det till?

Värmen kommer, precis som namnet antyder, från berg, men också från sjöbottnar och en bit under gräsmattor. Bergvärme är detsamma som lagrad solenergi och den kan värma upp både luft och vatten, men också sänka temperaturen då det är varmt. Exakt vilket system man väljer för att komma åt värmen beror på hur huset är beläget och hur tomten ser ut samt hushållets behov av energi.

Solenergi lagras uppifrån och ner, till en början lagras värmen i marken men efter en tid lagras den allt längre ner. Även om det varit en solfattig sommar har det lagrats tillräckligt med energi för att klara uppvärmningen en kall vinter. En bergvärmepump gör så att den lagrade energin koncentreras och på så sätt kan värma upp både radiatorer och vatten. Förutom detta kan systemet användas för att sänka temperaturen och spara energi när det är varmt inomhus, termen för detta är frikyla. Energin som sparas kan sedan användas för att värma upp huset när det är kallt igen.

Installation och borrning

Innan man initierar installationen är det av avgörande betydelse att anlita en erfaren och kompetent installatör som tar det totala ansvaret för entreprenaden. Denne kommer då att se till att borrningen utförs av en seriös och professionell entreprenör. Att borrningen görs på ett yrkeskunnigt sätt är A och O. Hur djupt man borrar för att nå energin varierar. Det kan vara 70 meter men också så djupt som 200 meter. Avgörande för djupet är både nivån på berggrunden och effektbehovet. Borrhålet är normalt 110 – 140 millimeter i diameter. Arbetet tar i normalfallet en dag eller två och gör ingen synlig åverkan i trädgården. Allt som kan störa synintrycket ligger under ytan.

Sänkt värmekostnad och ROT-avdrag

Förutom att man sänker sina kostnader för uppvärmning rejält (upp till 80%) kan man nyttja det så kallade ROT-avdraget i samband med installationen. Detta avdrag ger 30% lägre kostnad för installationsarbetet. Skatteverket och Svenska Värmepumpsföreningen har mer information om ROT-avdraget och de har också tagit fram riktlinjer för hur mycket av den totala kostnaden som kan räknas som arbetskostnad. Investera i den naturliga värmen som finns på tomten, det lönar sig på sikt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *