Allt om självgående dammsugare

robotdammsugare

En robotdammsugare är en självgående uppladdningsbar dammsugare. Ofta i formen av en låg cylinder för att lättare kunna komma åt svåra områden i ett hem. På grund av storlek och batterikraft så är sugdefekten oftast lägre hos robotdammsugare, något som ofta kompenseras med hjälp av ett system av borstar på undersidan. Vissa modeller är även utrustade med HEPA filter, som kan fånga upp allergiframkallande partiklar som till exempel djurhår och pollen. Den första robotdammsugaren presenterades 2001 på den kommersiella marknaden av det svenska företaget Electrolux och kallades Electrolux Trilobite. Nu har dammsugarna varit på marknaden i snart två årtionden.

För att använda en robotdammsugare så bör golvet vara rensat och mindre mattor och lätta möbler bör städas undan. Beroende på typ av robotdammsugare och hur den är programmerad så lär den sig hur rummet ser ut eller så kan den röra sig i ett slumpmönster. Vissa mer avancerade modeller återvänder även själva till sin laddningsstation efter utfört arbete. Priserna ligger runt mellan 2000 SEK till 7000 SEK i nuläget. Men det är en väldigt växande marknad med många nya modeller som presenterats under senaste åren. 2015 så blev den automatiska dammsugaren även utsedd till årets julklapp av HUI Research.

Många föredrar automatiska dammsugare över konventionella. Antingen på grund av ljudet, eftersom många nya modeller jobbar nästan ljudlöst, och så klart av praktiska anledningar. Istället för att själv släpa runt på slangar, sladdar och maskiner så kan man helt enkelt bara trycka på sin lilla maskin och spendera sin tid med annat. Det som behöver göras är att komma ihåg att tömma maskinen på damm och skräp eftersom den snabbt blir full. Något som man får ha överseende med, eftersom roboten måste kunna komma in under soffor, möbler och andra svåråtkomliga områden.

Men tyvärr, även om robotarna är väldigt effektiva så måste man även dammsuga extra eller i alla fall moppa för att få det riktigt rent. Speciellt om man har råkat spilla något lite mer kladdigt som sugit in i golvet. Vilken robot man bör köpa beror lite också på vad för sorts hem och framförallt golv man har. Om man till exempel har heltäckningsmatta hemma så är det många modeller som inte kan klara det och man bör då köpa en modell som är byggd för det. Det finns även hybridmodeller som ska kunna klara av en mix av både hårda golv och mjukare mattor.

Några vanliga märken:

  • Electrolux
  • Roomba
  • Hoover
  • Miele

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *